23 Ekim 2011 Pazar

Ağabey Kehanet'i Sen Mi Kurdun?

Merhaba Dostlar,


Bildiğiniz üzere 22-23 Ekim tarihlerinde "Kehanet Online İnternet Kafe Etkinliklerinden" İstanbul/Kadıköy Bulut İnternet Cafe etkinliğinin gözetmeni bendim. Gayet eğlenceli bir etkinlik oldu. 2 gün boyunca Bulut İnternet Oyuncu Topluluğu ile birlikte Kehanet Online oynadık.

Oyuncular bana Kehanet Online hakkında sorulardan çok;
-Ağabey, Kehanet'i sen mi kurdun?
-Ağabey, Wolfteam'i sen mi yaptın?

Bir kısmına nasıl kurulduğunu anlattım lakin bir çoğuna "Evet ben kurdum" dedim :=)
Oyuncuların ufak şaşkınlıklarından ve gözlerindeki "Ben de yapabilir miyim" heyecanından biraz sonra nasıl yapıldığını anlattım. Bu durum 1. ve 2. Joygame Türkiye Turu'nda da vardı.

Size Joygame'in oyunlarının nasıl getirildiği hakkında ufak bir açıklama yapayım. Boş bir günümde daha ayrıntılı yazarım.

Ağabey, Bu Oyunları Nasıl Kurdunuz?

Öncelikle bilmeniz gereken en önemli konu "Joygame'in sadece Jamia Online oyunun yapımcısı olduğu ve diğer tüm oyunların sadece yayıncısı olduğudur." Bu durum bizim oyunlara eklemeler ve müdahaleler yapmadığımız anlamına gelmez. Oyunlardaki bir çok değişiklik Joygame tarafından tasarlanarak, yapımcı firmalara yaptırılmaktadır.

Öncelikle Dünya oyun piyasasında Türkiye Online Oyun Sektöründeki devi olduğumuzu hiç çekinmeden söyleyebilirim. Bu nedenle her ay onlarca oyun bize test amaçlı gönderilmektedir. Bunun dışında dünya genelinde organize edilen tüm oyun fuarlarını ziyaret ederek bize uygun oyunları incelemekteyiz.

Bizlerin de birer oyuncu olduğumuzu ve Türkiye'deki tüm oyuncu profillerine hakim olduğumuzu belirtmek isterim. Bizler bir oyunu sizlere test ettirmeden önce kendimiz test ederek, Türkiye'deki oyuncuların hoşuna gidip gitmeyeceğini bir kaç testte anlıyoruz.

Bizim testimizden geçen oyunları listeleyerek siz oyuncularımızın testine sunuyoruz. Oyuncularımızın test verileri oyunun Joygame'deki kaderini belirliyor. Oyuncularımızın testinde kötü not alan oyunlarımız ile aşkımız başlamadan bitiyor. Sorunlu bir aşktan ise, başlamadan bitmesi daha iyi :=) Oyuncularımızın testinden çok iyi not alan oyunlara hemen teklif ederek aşkımızı başlatıyoruz. :=)

Bu oyunlar yurt dışında büyük oyun yapım firmalarında tasarlanmaktadır. Gerekli anlaşmalar bittikten sonra oyunun Joygame portalına eklenme macerası başlıyor. Bu döneme cicim ayları diyebiliriz :=)

Oyunumuzun Türkçeleştirmeden önce yapımcı firmaya, oyun içine özellikle eklemek istediğimiz özellikleri ekletiyoruz. Daha sonra oyumuzun Türkçeleştirme dönemi başlıyor. Buna da aşıkların birbirini tanımaya çalıştığı dönem diyelim :=)

Joygame Kalite ve Güvence Ekibi bünyesinde bulunan çevirmen arkadaşlarımız oyunun yüzbinlerce kelimesini Türkçeye çeviriyor. Bazı oyunlarda ise milyonlarca. Mesela Kehanet Online'ın milyonlarca kelimesi bulunmakta.

Türkçeleştirme bittikten sonra oyunun son kurulum dosyası hazırlanmakta ve yine Kalite Güvence Ekibimiz tarafından oyun Türkçe olarak test ediliyor.

Oyunumuzun kalite testi tamamlandıktan sonra sunucular, internet sitesi, reklam planı gibi anlata anlata bitmez diyebileceğim süreçler başlıyor.

Olur da bunların hepsini yazabileceğim bir vaktim olur ise; söz hepsini yazacağım.


4 yorum:

  1. Bizim gençlerimiz game engine nin kralını yapar :D

    YanıtlaSil
  2. OKADAR DA ZOR DEĞİLMİŞ;)

    YanıtlaSil
  3. Bnmde hedefımde var ama sermaye olması lazm bılgılı bır ekıp olması lazm

    YanıtlaSil
  4. Türk Genci İstese Avrupayı Sallar....

    YanıtlaSil