26 Ekim 2011 Çarşamba

Topluluk Yöneticisi Nedir? Ne İş Yapar?

Merhabalar,


Biliyorum ki bir çoğunuz "Tam olarak ne iş yapar bu Topluluk Yöneticileri" diye soruyorsunuz. Bugünlük bir özet geçeyim, daha sonra detaylı bir makale yazarım. ,

Topluluk Yöneticisi, en kısa şekilde "Marka ve Müşteri Arasındaki Kişi" olarak tanımlanabilir.

Son Dönemlerde özellikle büyük markalar bünyesinde yeni yeni oluşturulan Topluluk Yönetimi / Community Management, markaların vazgeçilmez ve sağlam kurulması gereken en önemli departmanları haline geldi. Kariyer sitelerine göz atarsanız bir çok köklü firmanın Topluluk Yöneticisi ilanlarını görebilirsiniz.


Fantastik bir bakış açısıyla tanımlar isek;
Topluluk Yöneticisi, markanın en önde çarpışan savaşçısıdır. Bir elinde kılıç diğer elinde kalkan ile marka ve topluluk arasında savaşır. Bir bakarsınız Topluluk Yöneticisi elindeki kılıç ile marka adına saldırılar yapar ve markanın tüm yeteneklerini topluluğa yansıtır; bir de bakarsınız topluluğun saldırılarına karşı elindeki kalkan ile markasını heybetli bir şekilde korur. Markanın misyonerlik yetkisi verdiği Topluluk Yöneticisi markanın yüzüdür.  Topluluk tarafından sevilen ve sözüne önem verilen bir savaşçı olarak markayı her alanda temsil eder.  Marka adına topluluğa seslenir, onların soru ve sorunlarını çözemeye çalışır.  Topluluktan gelen şikayetleri toplar ve markanın hükümdarlarına çözüm önerileri ile birlikte raporlar. Markanın en iyi bineğine sahip olan Topluluk Yöneticisi, bineğine atlar ve markanın sınırları dışındaki bölgelere giderek markaya yeni topluluklar kazandırır. 



Topluluk Yöneticisi'nin belirli vardiya saati yoktur. Çünkü Sosyal Medya ve Topluluklar 24 saat ayaktadır!

Sosyal Medya'nın sürekli genişlemesi Topluluk Yönetimi'nin de iş alanını sürekli genişletmektedir. Bir internet tarayıcısında onlarca sekmede farklı sayfaları olan bir Topluluk Yöneticisi görürseniz, "Bu adamın kafası çok karışık" demeyin. Bu ne kadar geniş bir alanda topluluklara hitap ettiğini gösterir.

Yukarıdaki paragraflar kafanızda "Topluluk Yöneticisi = Bilgisayar başında saatlerce toplulukları ve sosyal ağları yöneten kişi" tanımını oluşturuyor ise aşağıdaki paragrafa dikkat edin.

Topluluk Yöneticisi Sosyal Medya dışında da bir Yöneticidir ve markanın tüm etkinliklerinde önemli rol oynarlar. Buna benim Joygame 1. 2. ve 3. Türkiye Turu'nu organize etmemi örnek olarak gösterebiliriz.

Topluluk Yöneticisi adaylarına ve halen Topluluk Yönetimi departmanını oluşturmayan markalara bir lafım var! Bu kulağınıza KOCAMAN bir küpe olsun!

Ya Online Olursunuz, Ya Da Yok Olursunuz!  

İşte Topluluk Yöneticisi'ni özetleyen bir fotoğraf;














Facebook ve Twitter'da bana katılın:



 Shield Facebook Sayfası


Shield Twitter Hesabı  




Topluluk Yöneticisi
Halil Karabulut

7 yorum:

  1. Abi Joygame'den Kaçpara Alıyosun ? Bende OnLine Oyun Kurmak İstiyorumda :)

    YanıtlaSil
  2. senın paran yetmez :)

    YanıtlaSil
  3. Joygame oyun kurmuyor yayınlıyor :D

    YanıtlaSil
  4. Bir kurmuş oyununuz varmı ben jamia biliyorum.

    YanıtlaSil
  5. Örnek verirsek Wolfteam i Joygame kurmamıştır,Softnyx firması ile anlaşıp türkçe hale getirmiştir.

    YanıtlaSil
  6. WOlfteam en qüzel oyun bence

    YanıtlaSil
  7. softnyx yapımcı firma joygame yayımcı firmadır ..

    YanıtlaSil